Niet alleen bijen en hommels, maar ook vogels ondervinden grote gevolgen van neonicotinoïden: een groep pesticiden die wordt gebruikt in de landbouw, aldus een Persbericht van Vogelbescherming Nederland.
Nieuw onderzoek van Wageningen Universiteit (WUR), gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Ecology Letters, toont aan hoe ver de invloed van deze stoffen reikt. Vogels zoals o.a. huismus, patrijs en wilde eend hebben niet alleen een lagere overlevingskans, maar krijgen ook te maken met verslechterde gezondheid en negatieve effecten op hun gedrag en voortplanting.
Wereldwijde analyse: effecten op gedrag, gezondheid, reproductie én overleving
Uit een analyse van wereldwijde gegevens uit bijna vijftig studies, aan twaalf verschillende vogel soorten, blijkt dat neonicotinoïden een negatieve invloed hebben op vrijwel elk aspect van het vogelleven. In deze studies werden vogels door middel van hun voedsel of directe toediening blootgesteld aan neonicotinoïden, en werden meer dan duizend effecten onderzocht. Een voorbeeld van zulke effecten is een verminderde oriëntatie, waardoor migrerende vogels de weg kwijt raken. Andere effecten zijn jongen die geboren worden met complicaties, vogels met afwijkende bloedwaarden en vogels die korter leefden na blootstelling aan deze stoffen.
Toelating bestrijdingsmiddelen moeten op de schop.
Al 150 jaar sterven vogels door met gif behandeld zaaizaad. Frans van Alebeek van Vogelbescherming Nederland neemt je in een achtergronddocument mee in een beknopte geschiedenis van de effecten van verschillende bestrijdingsmiddelen op vogels. Het is niet anders te zien dan als een herhaling van tragedies en te weinig geleerde lessen. Daarom pleit Vogelbescherming voor een drastische herziening van de toelating van bestrijdingsmiddelen op de markt.