Kassen lekken wel degelijk giftige stoffen in het milieu.
De EU maakt uitzonderingen voor het gebruik van zeer giftige pesticiden in kassen. Middelen die in open teelten verboden zijn, mogen vaak wel in kassen gebruikt worden. De regelgevers van de EU gaan er daarbij vanuit dat dit gesloten systemen zijn, waarbij pesticiden niet in het milieu terechtkomen. Dit rapport toont aan dat kassen geen gesloten systemen zijn. Ze lekken wel degelijk giftige stoffen in het milieu.
PAN Europe (België), samen met zijn leden en partners: Ecologistas en Acción (Spanje), PAN Germany (Duitsland), Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland en PAN Nederland (Nederland) verzamelden nabij kassen oppervlakte- en regenwatermonsters in twee rondes, in april en in mei/juni 2023. De resultaten zijn alarmerend: we vonden 62 verschillende residuen van pesticiden. Deze residuen overschreden vaak vele malen de EU waternorm. In één enkel regenwatermonster uit Nederland is een cocktail van tot 35 residuen van bestrijdingsmiddelen gevonden.
De EU Verordening (EG) 1107/2009 definieert kassen als “een inloop, statische, gesloten plaats voor de productie van gewassen (….,) die (…) het vrijkomen van gewasbeschermingsmiddelen in het milieu voorkomt”. De Europese instellingen staan dus werkzame stoffen in kassen toe, die niet voldoen aan de voorwaarden van de pesticidenverordening. Kassen zijn echter geen gesloten ruimtes. Dit verslag onderzoekt deze bewering opnieuw en laat zien dat het tegendeel waar is.
In alle oppervlaktewatermonsters in de vier landen vonden we de PFAS-pesticide fluopyram. We hebben ook 2,6-dichloorbenzamide gevonden, een metaboliet van dichlobenil, dat sinds 2008 verboden is. We vonden de hormoonverstorende stof boscalid, dat was toegelaten voor gebruik in voornamelijk kassen maar onlangs werd verboden. Dimethomorf, waarvan bekend is dat het de vruchtbaarheid schaadt en een hormoonverstorende stof is, de PFAS-pesticide fluopicolide en fluxapyroxad werden in alle landen aangetroffen. Metalaxyl-M, dat in de EU alleen voor de behandeling van zaden en alleen in kassen mag worden gebruikt en in verband wordt gebracht met schildklierkanker, werd in alle landen behalve Duitsland in het water aangetroffen. Boscalid en de twee PFAS-pesticiden, fluopyram en flupicolide, werden in regenwater in alle bemonsterde landen aangetroffen.
Wij vragen de EU-instellingen om de gezondheid en het milieu te beschermen en
– het gebruik van al dan niet permanent verboden pesticiden in kassen niet langer toe te staan;
-een adequate risicobeoordeling van pesticiden te ontwikkelen en uit te voeren voor alle soorten kassen om hun uitstoot in het milieu te beoordelen.
Download het rapport “It rains pesticides from greenhouses”
en het PERSBERICHT