Biologische groenten en fruit en pesticiden
Vaak krijgt PAN-NL de vraag of er op biologische groente en fruit ook resten van bestrijdingsmiddelen zitten. Want biologisch telers spuiten soms ook. Hoe zit dat nou?
Toegestane pesticiden in de biologische landbouw
Voor de biologische landbouw is er extra regelgeving waarop wordt gecontroleerd. Die regels zijn veel strenger dan voor de gangbare landbouw en het uitgangspunt is dat er geen synthetische pesticiden gebruikt mogen worden.
Een groot verschil zit hem in de aantallen pesticiden. In Nederland zijn in de gangbare landbouw ongeveer 240 werkzame synthetische stoffen toegelaten. In de EU is dat zelfs ongeveer 400 werkzame stoffen. Voor de biologisch landbouw zijn er minder dan tien werkzame stoffen toegelaten, die voor het milieu eveneens mogelijk schadelijk zijn. Dat zijn de insecticiden azadirachtine, pyrethrine, spinosad, paraffine- en minerale oliën, en koperverbindingen tegen schimmelziekten.
Een ander groot verschil is dat in de gangbare landbouw preventief gespoten wordt. In de biologisch landbouw mag dat niet. Daar mag je alleen spuiten als laatste redmiddel bij plagen. Dat maakt dat het gebruik in de biologische landbouw vele malen lager ligt.
Resten van pesticiden in biologische producten
Als je minieme hoeveelheden pesticiden (vanaf 0,001 mg/kg) ook meerekent dan worden in alle biologische monsters van groente en fruit resten van pesticiden gevonden. Maar dat vind je evengoed op uw grasveldje en bladeren van bomen. Zelfs in natuurgebieden of het stof onder je bed worden deze sporen van pesticiden gevonden, vaak afkomstig van de gangbare landbouw.
De NVWA meet ook waarden onder de 0,01 mg/kg (vanaf 0,005 mg/kg), maar onder die grens wordt het onzeker of er ook daadwerkelijk sprake is van gebruik tijdens de teelt. Onze PesticidenEetwijzer is gebaseerd, op de meetgegevens van de NVWA vanaf 0,01mg/kg. Dit is ook het gehalte dat de biologisch sector hanteert om te beoordelen of een biologisch product aan de verwachting voldoet.
Soms wordt er in biologisch geteelde groente of fruit meer dan 0,01 mg/kg gevonden. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Het kan zijn overgewaaid van de naburige gangbare akker. Besmetting kan ook komen door de behandelde kisten waar de groente en fruit in is opgeslagen. Soms komt het voor dat oppervlaktewater wordt gebruikt dat met pesticiden vervuild is. Ten slotte kan het ook een in de natuur voorkomende stof zijn, zoals bromide. En ja, soms is er fraude in het spel en heeft de biologische boer illegaal toch pesticiden gebruikt of is in de tussenhandel tussen boer en uw bord met het biologisch keurmerk gefraudeerd.
Resultaten biologische groente en fruit
In totaal heeft de NVWA 179 monsters genomen van biologische producten in de periode 2021-2023.
Bij 18 metingen (10%) werden pesticiden gevonden, meestal 1 tot maximaal 3.
Bij fruit werden iets vaker resten van pesticiden gemeten dan bij groente (12,2% versus 9,2%). Eén keer werd er bij biologisch fruit (bananen) een wetsovertreding geconstateerd (boven de MRL). Dit was voor het middel chloorpyrifos. Het insecticide chloorpyrifos heeft een neurotoxische en genotoxische werking en is daarom in de EU verboden.
Er zijn door de NVWA te weinig biologische groente en fruit onderzocht om per fruit of groente de vervuiling weer te geven en een ranking te maken. Wel konden we de vervuiling van alle onderzochte soorten fruit en alle onderzochte soorten groenten analyseren.
Biologische groenten en fruit en pesticiden
Fruit
Er zijn 49 biologische stuks fruit (monsters) onderzocht.
In 12% van het onderzochte fruit is een residu aangetroffen.
Gemiddeld 0,2 residuen per monster, maximaal 3.
Vergelijk: Bij niet-biologisch fruit was dit 2,8 en maximaal 12.
Groente
Er zijn 130 biologische groenten (monsters) onderzocht.
In 9,2% van de onderzochte groenten is een residu aangetroffen.
Gemiddeld 0,1 residuen per monster, maximaal 2.
Vergelijk: Bij niet-biologische groente was dit 1,4 en maximaal 10.
Bromide
Zowel in groente als in fruit werd het vaakst het anorganisch bromide gevonden: 11 keer (6% van alle monsters) werd het aangetoond. Bromide kan als afbraakproduct van bestrijdingsmiddelen afkomstig zijn, maar het komt ook in de natuur voor. Het is waarschijnlijk dat het bij de biologische producten niet om bromide als afbraakproduct van bestrijdingsmiddelen gaat. Dat betekent dat er waarschijnlijk veel minder echte residuen van bestrijdingsmiddelen op biologische producten zitten dan hierboven geschetst.
Resultaten zonder bromide
Als bromide niet wordt meegeteld in de resultaten dan is het aantal residuen op fruit de helft minder (0,1) en op groente verwaarloosbaar.
Geconcludeerd kan worden dat op bromide na, biologische producten meestal residuvrij zijn. Tegelijkertijd kan het van nature voorkomende bromide mogelijk voor gezondheidsrisico’s zorgen. Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan.
Meer informatie
Verordening (EU) 889/2008 over biologische productie en etikettering. Zie bijlage II voor toegestane pesticiden.
VERORDENING (EU) 2018/848 over de biologische productie en de etikettering.
Wetenschappelijk advies en het mandaat document over o.a. de risico's voor de menselijke gezondheid in verband met de aanwezigheid van bromide-ionen in voedsel.