PERSBERICHT: Vandaag start PAN-NL een campagne voor een Nederlands verbod op de export van in de EU verboden landbouwgif naar landen buiten Europa, waar dit gif in veel landen gewoon wordt gebruikt.
De Europese Commissie beloofde in 2020 met een verbod te komen maar treuzelt sindsdien onder druk van de landbouwlobby. Ondertussen exporteren Nederlandse bedrijven jaarlijks miljoenen kilo’s van deze verboden pesticiden. PAN-NL wil dat het kabinet niet langer afwacht en deze dubieuze handel verbiedt.
Ironisch genoeg komen de verboden pesticiden uiteindelijk via bloemen, fruit en groente weer bij ons terug in Nederland. In 6 van de 7 gemengde boeketten zijn door onderzoek van PAN-NL dit jaar hoge gehalten verboden pesticiden gevonden. En in 3 van de 5 boeketten rozen. Maar ook 78% van de bananen, 65% van de rozijnen en 30% van de rijst bleek volgens Foodwatch op basis van testgegevens (2023) van de NVWA, verontreinigd met verboden pesticiden.
PAN-NL vindt dat Nederland deze onethische handel van in de EU verboden pesticiden moet stoppen en start daarom een campagne. Margriet Mantingh, voorzitter PAN-NL: “het druist in tegen de verplichtingen van internationale mensenrechtenverdragen, die ook door Nederland zijn ondertekend, om zeer giftige pesticiden die in de EU verboden zijn, naar landen met een zwakke regelgeving te exporteren”. Via StopGifExport.nl roepen we iedereen op om een petitie te ondertekenen die we later dit jaar aan alle politieke partijen aanbieden. De campagne wordt ondersteund door o.a. Greenpeace, Foodwatch en WECF.
In 2020 beloofde de Europese Commissie al met een verbod te komen, maar helaas is dit door de sterke lobby van de chemische industrie nog niet gebeurd. Nina Holland, researcher Corporate Europe Observatory in Brussel: “De rol van Nederland bij de export van verboden pesticiden is groot. Er moet een algeheel verbod komen, vanwege de gezondheidsschade aan lokale boeren en het milieu”.
Geschat wordt dat jaarlijks globaal 385 miljoen mensen door pesticiden ziek worden en/of sterven. Vergiftigingen vinden vooral plaats in landen met een laag inkomen, op het zuidelijk halfrond. Bewijs uit landen die een verbod op zeer gevaarlijke pesticiden hebben ingevoerd, waaronder Sri Lanka en Bangladesh, toont aan dat levens gered kunnen worden zonder nadelige gevolgen voor de landbouw. Nederland kan zelf een verbod instellen, zoals in België en Frankrijk reeds gedaan is. Als meer landen dit gaan doen komt er vanzelf genoeg druk op Brussel om met een algeheel verbod te komen.
Zie voor meer informatie over de campagne: https://www.pan-netherlands.org/stopgifexport/ en teken de petitie!