Gemeenten hebben juridische plicht én mogelijkheid om burgers te beschermen tegen pesticiden.
Urgenda en Natuur & Milieu bundelden alle juridische handvatten en plichten die gemeenten op dit vlak hebben in een nieuwe Gemeentelijke handleiding “Regulering Bestrijdingsmiddelen“.
Deze werd vanmiddag door bezorgde burgers overhandigd aan wethouder Renate Masselink van gemeente Westerveld.In deze gemeente belandden lelietelers en burgers al meerdere malen tegenover elkaar in de rechtbank vanwege hoog pesticiden gebruik in de lelieteelt. Anne de Vries van Natuur & Milieu: “Het is tijd dat gemeenten hun burgers beter gaan beschermen tegen gevaarlijke pesticiden. Zo voorkomen ze ook dat burgers tegenover telers in de rechtbank belanden.”
Waar provincies primair verantwoordelijk zijn voor schoon drinkwater en herstel van natuur, zijn gemeenten verantwoordelijkheid voor een gezonde leefomgeving voor burgers.
Het is tijd dat ze die rol gaan nemen, vinden Urgenda en Natuur & Milieu, en dat kan via twee verschillende rollen: de rol als bevoegd gezag en de rol als grondeigenaar. Via de eerste kunnen gemeenten ofwel via het omgevingsplan of op een specifieke locatie maatwerk leveren op het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Het kan daarbij gaan om het aanwijzen van bufferzones, middelenverboden of teeltverboden. Zo zou bijvoorbeeld niet-biologische bollenteelt kunnen worden uitgesloten. Of de pesticiden met de hoogste milieubelastingnormen worden verboden. In de rol als verpachter of verkoper van grond kan de gemeente extra eisen stellen aan milieu, gezondheid en waterkwaliteit.
Met de handleiding geven Urgenda en Natuur & Milieu gemeenten handvatten om te werken aan een schone leefomgeving, om de zorgen van burgers weg te nemen en tegelijkertijd meer duidelijkheid te creëren voor agrariërs. Het stuk wordt ondersteund door een brede coalitie van organisaties: AARDige Buren, De Bijenstichting, Caring Doctors, Greenpeace Nederland, Parkinson Vereniging, ParkinsonNL, Pesticide Action Network (PAN) Netherlands, De Vlinderstichting en Vogelbescherming Nederland.
Download de Gemeentelijke handleiding “Regulering Bestrijdingsmiddelen”.