PAN-NL roept bloemisten op te stoppen met de verkoop van buiten de EU geproduceerde bloemen. Dit naar aanleiding van het nieuws dat in Frankrijk voor het eerst de dood van een kind direct gelinkt wordt aan de aanwezigheid van
bestrijdingsmiddelen op bloemen. PAN NL is al jaren zeer bezorgd over de blootstelling van bloemisten aan resten van bestrijdingsmiddelen (residuen) die in grote aantallen en gehalten op snijbloemen aanwezig zijn. Uit ons onderzoek in 2022 vonden we gemiddeld 25 verschillende residuen op rozen en 17 residuen op gemengde boeketten. De boeketten waren maximaal met wel 36 residuen besmet! Onze wetgeving geeft geen enkele beperking aan het aantal en de soorten residuen die op snijbloemen of sierplanten aanwezig mogen zijn. Het is vogelvrij. PAN-NL heeft indertijd naar aanleiding van ons onderzoek wel bij het Ministerie van LNV gepleit voor het stellen van grenzen aan de aanwezigheid van residuen op bloemen, maar daar is jammer genoeg niets mee gedaan.
Het meest verontrustende is echter, dat het hierbij gaat om cocktails van pesticiden (in hoge gehalten) en waarvan ruim een derde in de EU verboden is. Deze pesticiden zijn wegens hun giftigheid voor mens en/of natuur verboden, maar worden desondanks nog in de EU geproduceerd en geëxporteerd naar landen buiten de EU, waar de wetgeving omtrent pesticiden zwak is. EU verboden pesticiden komen dus via de import van o.a. snijbloemen uit landen als Kenia of Ethiopië
bij bloemisten zoals u terecht. Ook snijbloemen met het MPS keurmerk bieden geen enkele garantie dat op geïmporteerde
snijbloemen geen EU verboden of ander giftige pesticiden zitten. Het MPS certificering systeem heeft voor telers een lijst met verboden stoffen en daarnaast een lijst met 753 pesticiden (werkzame stoffen) die de telers volgens de lokale wetgeving mogen toepassen.
Ter illustratie: PAN International heeft een lijst met 533 verschillende werkzame stoffen samengesteld. Meer dan de helft van deze stoffen (269) mogen in de EU niet meer in de land- en tuinbouw gebruikt worden. Maar van dezelfde lijst zijn in Ethiopië slechts 12 stoffen verboden, in Kenia 14 en Columbia 40 (2022).