De EU Ombudsman dringt er bij de Europese Commissie op aan om de vervanging van de gevaarlijkste pesticiden binnen de EU te versnellen.
Naar aanleiding van een klacht van PAN Europe concludeert ze dat er geen sprake was van wanbeheer in het besluit van de Europese Commissie om te vertrouwen op een norm die is aangenomen door de European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO). Als de Commissie echter met de EPPO wil blijven samenwerken, moet ze er bij de EPPO op aandringen om strengere regels voor belangenverstrengeling aan te nemen en de deelname van andere belanghebbenden dan de pesticidenindustrie aan haar werk toe te staan.
In januari 2023 diende PAN Europe een klacht in bij de Ombudsman van de EU waarin het de goedkeuring van gebrekkige richtlijnen van de EPPO door de Commissie aan de kaak stelde. PAN Europe stelde dat deze richtlijnen sterk zijn beïnvloed door de pesticidenindustrie en de broodnodige vervanging van de gevaarlijkste pesticiden de “Candidates for Substitution” in de weg staan, waardoor de pesticiden verordening en haar bepalingen voor een hoog beschermingsniveau worden geschonden. De beoordeling van de Ombudsman vond geen duidelijke aanwijzingen van wanbeheer in het besluit van de Commissie om zich te baseren op een door de EPPO aangenomen norm. Ook vond ze geen overtuigend bewijs van een belangenconflict met betrekking tot de ene deskundige met banden met de industrie, omdat er momenteel geen maatregelen zijn om dergelijke situaties te voorkomen. Ze erkende echter dat de bezorgdheid van PAN Europe begrijpelijk is en deed suggesties voor verbetering.
Daarom benadrukt het besluit van de Ombudsman twee belangrijke kwesties:
. Een langdurig verzuim om actie te ondernemen met betrekking tot de vervanging van de meest giftige pesticiden: ondanks het feit dat de Commissie al sinds ten minste 2020 weet dat de huidige regels voor de vervanging van pesticiden ondoeltreffend zijn, heeft zij nagelaten doortastende maatregelen te nemen. De uitspraak van de Ombudsman onderstreept de langdurige nalatigheid van de Commissie bij het aanpakken van deze ondoeltreffende vervangingsregels, waardoor gevaarlijke stoffen langer dan nodig in gebruik zijn gebleven.
. Inadequaat beleid inzake belangenconflicten: het besluit van de Ombudsman benadrukt dat het beleid van de EPPO inzake belangenconflicten schromelijk tekortschiet (in vergelijking met de normen van de EFSA). Ook werden de begrijpelijke zorgen over de invloed van de EPPO vanuit de industrie erkend.
Het besluit geeft de Commissie duidelijk de opdracht om de regels voor vervanging te herzien, een strikter beleid voor belangenverstrengeling te voeren en te zorgen voor een evenwichtigere vertegenwoordiging van belanghebbenden. Dit omvat de invoering van verplichte, openbaar toegankelijke belangenverklaringen.
Zie hier het persbericht van PAN Europe
– EPPO PP1 – PP1/271(3) – Guidance on efficacy aspects of comparative assessment