PAN-NL heeft bij het Ctgb een verzoek ingediend om het gebruik van alle gewasbeschermingsmiddelen die de werkzame stof Captan bevatten, in open velden te verbieden.
Captan wordt sinds begin jaren 90 in de land- en tuinbouw als fungicide toegepast. In de databank van het Ctgb zijn momenteel 15 gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stof captan voor open teelten en voor kassen (bedekte teelten) toegelaten ter bestrijding van schimmelziekten bij aardbeien, bloembol- en knolgewassen en in de fruit- en sierteelt.
Op basis van nieuwe onderzoeken is bekend dat captan een zeer schadelijk pesticide is en veilig gebruik in open velden is niet mogelijk. In haar peer review uit 2020 concludeerde de Voedselautoriteit EFSA (naast een lange lijst van -17 zelfs- gegevenshiaten) dat het gebruik van captan in open velden een “hoog risico voor wilde zoogdieren, vissen, ongewervelde waterdieren en niet-doelwit geleedpotigen vormt [2]“. EFSA definieerde deze conclusie als een “kritiek aandachtspunt”, wat betekent dat er geen veilig gebruik voor het pesticide captan kan worden aangetoond.
Dit betekent, dat het Ctgb-beleid inzake toelatingen van pesticiden vanaf nu drastisch moet veranderen. Alle huidige kennis moet worden meegenomen in de nationale besluitvorming over pesticide formuleringen, of het nu gaat om studies van onafhankelijke wetenschappers, belangrijke rapporten van onafhankelijke wetenschappelijke instituten, opinies van de Voedselautoriteit EFSA, of over gegevens uit pesticiden monitoring, alles moet beoordeeld worden.
Dat betekent, dat het Ctgb alle formuleringen (gewasbeschermingsmiddelen ter bestrijding van diverse schimmelziekten) die captan bevatten voor gebruik in open velden, moet intrekken.
Download ons intrekkingsverzoek gebruik van Captan in open velden
Ondanks de duidelijk conclusie van de EFSA, dat captan voor open teelten onveilig is, maken de lidstaten en ook de Nederlands fruittelers zich sterk een verbod van captan in open velden te voorkomen. Weer een voorbeeld dat de wetenschap en de natuur op onverantwoordelijke wijze voor economisch belangen opzij worden gezet.
[2] Pagina 21: “the high risk to wild mammals, fish and aquatic invertebrates and non-target arthropods.