92% gangbare aardbeien besmet met PFAS-pesticiden en/of Kandidaten voor Vervanging. Biologische aardbeien schoon.
Aardbeien zijn berucht wegens de hoge gehalten en de cocktails van bestrijdingsmiddelen. In 2021 en 2022 heeft Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) een steekproef uitgevoerd, die we in 2024 herhalen. In totaal zijn van 15 bakjes aardbeien uit 15 Nederlandse supermarkten waarvan twee biologische winkels, de gehalten van bestrijdingsmiddelen (residuen) gemeten.
In totaal 12 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden, gemiddeld per bakje 3,0 verschillende stoffen; in 2021 en 2022 waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen. Het lijkt iets af te nemen. Desondanks troffen we op 69% van de onderzochte gangbare aardbeien 1 tot 3 verschillende PFAS-pesticiden aan; 46% van de gangbare aardbeien zijn met 1 tot 3 verschillende ‘Kandidaten voor Vervanging’ (KvV) besmet.
Deze KvV zijn stoffen waarvan de Europese wetgever heeft bepaald dat ze slecht afbreekbaar en zo giftig zijn, dat de lidstaten ze daar waar mogelijk moet vervangen door alternatieven die veiliger zijn. Sinds 2015 is ook Nederland (Ctgb) daartoe verplicht, maar er is nog geen enkele vervanging doorgevoerd. “Daar moet nu verandering in komen“: aldus Margriet Mantingh, voorzitter van PAN-NL. “Ook moeten we snel stoppen met PFAS-pesticiden. Deze stoffen breken heel slecht af en brengen schade toe aan onze gezondheid en ons milieu”. In slechts één van de 13 bakjes gangbare aardbeien zijn geen PFAS-pesticiden en/of KvV aangetroffen. In de twee onderzochte biologische monsters zijn geen resten van pesticiden gevonden.
Behalve een bakje aardbeien van AH, Wageningen, voldoen alle aangetroffen residuen aan de wettelijk vastgestelde maximumwaarden (MRL) in aardbeien. Er is geen norm voor het maximaal aantal verschillende residuen of voor de som van de gehalten.
Alleen biologische aardbeien voldoen aan de norm voor baby- en peutervoeding
Geen van de onderzochte gangbare aardbeien voldoet aan de maximaal toelaatbare gehalten voor bestrijdingsmiddelen in potjes baby- en peutervoeding van 0,01 mg/kg. De gesommeerde normoverschrijding is 12 tot 120 keer. Alleen de twee biologische bakjes aardbeien van Odin en Ekoplaza voldoen aan deze norm.
PAN-NL adviseert de consument en in het bijzonder kwetsbare groepen, zwangere vrouwen en gezinnen om voor baby´s, peuters en kinderen, met klem alleen aardbeien (en andere levensmiddelen) te kopen, die zonder chemische bestrijdingsmiddelen zijn geteeld.
Download het onderzoeksrapport “Aardbeien – 2024; PFAS-pesticiden en Kandidaten voor Vervanging”
en
het PERSBERICHT