Uit een nieuw onderzoek blijkt nu dat ook in consumentenproducten hoge gehaltes resistente schimmels voorkomen. Het gaat dan vooral over bloembollen (uit Nederland) en compost. Daarmee is er een direct gevaar van blootstelling van consumenten.
PAN-NL vindt dit een onverantwoordelijke situatie en vraagt in een brief aan de inspecteur van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) meteen op te treden en van alle aanbieders van bloembollen en compost te eisen, dat er geen gevaarlijke schimmels in de producten voorkomen.
Gezondheidsraad slaat alarm
6 juni slaat de Gezondheidsraad alarm: Ziekteverwekkende schimmels worden steeds vaker resistent tegen antischimmelmedicatie (antimycotica). Hierdoor zijn schimmelinfecties minder goed te behandelen en vaker dodelijk bij mensen met een verminderde afweer. De problematiek rondom resistente schimmels is vergelijkbaar met die rondom resistentie van bacteriën tegen antibiotica, maar effectief beleid ontbreekt. Sommige soorten schimmels. o.a. de Aspergillus Fumigatus, worden resistent doordat ze in het milieu worden blootgesteld aan schimmelbestrijders (azool-fungiciden) uit de landbouw. Deze fungiciden bevatten stoffen die nauw verwant zijn aan de stoffen in geneesmiddelen tegen schimmelziekten.
In 2020 werd in de landbouw ongeveer 84.000 kg azool-fungiciden gebruikt, terwijl artsen al jaren de noodklok over dodelijke schimmel infecties luiden. Het betreft vooral de resistente schimmel Aspergillus. Fumigatus, die bij verzwakte personen onbehandelbare longinfecties kan veroorzaken en er aan sterven. De A. Fumigatus is een schimmel die in de natuur voorkomt. Naar schatting zijn in 2019 wereldwijd 1,27 miljoen mensen door antimicrobiële resistentie overleden, waarvan 133.000 in Europa.
En wat doet de overheid en het Ctgb?
In 2023 adviseert het Ctgb in een brief aan het ministerie van LNV, dat op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek (WUR / Wageningen Universiteit) dat het probleem níet opgelost kan worden vanuit het toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen. Was voorheen het beleid dat afvalhopen uit de bollenteelt afgedekt moesten worden, nu schrapt het Ctgb deze maatregel, want de boeren houden zich er toch niet aan. Een ander argument is, dat de resistente A. Fumigatus al dusdanig in het milieu verspreid zijn, dat afvalhopen afdekken geen effect heeft. De afvalhopen uit de bollenteelt en compost zijn hotspot voor resistente schimmels.
Intrekkingsverzoek
Ook heeft PAN-NL het Ctgb verzocht de toelating van alle 26 gewasbeschermingsmiddelen op basis van de werkzame stof difenoconazool in te trekken; één van de meest gebruikte en gevaarlijke azool-fungiciden.