Gealarmeerd door de hoge verontreiniging met de “Forever” chemische stof TFA (trifluorazijnzuur) in Europese waterlichamen, analyseerde het Pesticide Action Network (PAN Europe) en haar leden (o.a. PAN-NL) 55 drinkwatermonsters (kraanwater en mineraalwater) uit 11 EU-landen. TFA komt voornamelijk in water terecht als afbraakproduct van PFAS bestrijdingsmiddelen en F-gassen. De resultaten zijn samengevat in het rapport TFA: The Forever Chemical in the Water We Drink.
Belangrijkste analyseresultaten:
TFA werd gedetecteerd in 34 van de 36 Europese kraanwatermonsters uit 11 EU-landen. De gevonden waarden varieerden van “onder de detectiegrens” (< 20 ng/L) tot 4.100 ng/L. De piekwaarden zijn vergelijkbaar met de gevonden pieken in Europese rivieren en meren. Slechts 6% van de leidingwatermonsters was TFA-vrij. Het gemiddelde van 740 ng/L in drinkwater is lager dan wat we vonden in rivieren en meren in ons laatste rapport, waar we 1.220 ng/L vonden.
Om te onderzoeken of TFA ook doordringt in diepe waterreservoirs waar mineraalwater vandaan komt, werden 17 mineraalwater- en 2 bronwatermonsters in het onderzoeksprogramma opgenomen: 12 van de 19 monsters waren verontreinigd met TFA, in concentraties tussen “onder de detectiegrens” en 3.200 ng/L, met een gemiddelde belasting van 278 ng/L.
Tests voor 24 andere PFAS-chemicaliƫn toonden aan dat TFA verantwoordelijk was voor meer dan 98% van de totale PFAS-belasting in alle geteste monsters.
Implicaties voor de gezondheid
– Het beoordelen van de gezondheidsrisico’s van milieuverontreinigende stoffen is altijd een uitdaging, vooral als de gegevens schaars zijn. Dit is het geval voor TFA, waarvoor, gezien het wijdverspreide voorkomen, verrassend weinig toxicologische studies beschikbaar zijn.
– Twee recente onderzoeken naar de chronische toxiciteit en voortplantingstoxiciteit van TFA laten vergelijkbare effecten zien als die van de beter bestudeerde en bekendere PFAS (levertoxiciteit en geboorteafwijkingen), zij het bij veel hogere concentraties.
– Het Nederlandse Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een drinkwaterrichtwaarde voor TFA voorgesteld die rekening houdt met de huidige stand van de wetenschappelijke kennis over PFAS. Op basis van een risicobeoordelingsaanpak met relatieve potentiefactoren voor levertoxiciteit van PFOA heeft het RIVM een indicatieve drinkwaterrichtwaarde van 2.200 ng/L afgeleid.
– Deze drempelwaarde wordt door 96% van de geteste monsters gehaald. Hij is zo ingesteld dat de consumptie van drinkwater slechts 20% van de toelaatbare dagelijkse inname bedraagt.
Conclusies
Hoewel de TFA-niveaus die we hebben gevonden nog steeds binnen de veiligheidslimieten lijken te liggen, neemt hun inbreng met de dag toe door het gebruik van PFAS-bestrijdingsmiddelen en koelmiddelen (“F-gassen”). En de “veiligheidsbuffer” is klein. Om ervoor te zorgen dat Europese burgers over tien of vijftig jaar nog steeds veilig kraanwater kunnen drinken, moeten de regeringen die deze vervuiling mogelijk hebben gemaakt nu snel en resoluut actie ondernemen.
De belangrijkste maatregelen zijn de volgende:
1. Een onmiddellijk verbod op PFAS pesticiden.
2. Een onmiddellijk verbod op F-gassen.
3. Snelle uitvoering van de algemene PFAS-beperking volgens REACH.
4. Vaststelling van een veilige drinkwaterlimiet voor TFA op EU-niveau.
5. Vaststellen van kwaliteitsnormen voor TFA voor wateren die vallen onder de Kaderrichtlijn Water
6. Als het nodig is om water te zuiveren als gevolg van chemische verontreiniging, moet het principe dat de vervuiler betaalt worden toegepast.
7. Steun aan boeren bij het vervangen van het gebruik van PFAS-pesticiden door andere, idealiter chemicaliƫn-vrije, vormen van gewasbescherming.
Download het Engelstalig onderzoeksrapport “TFA The Forever Chemical in the Water We Drink”
en hier het persbericht.