Het 5-maanden durende project `Pesticiden en Jongeren´ is mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van het internationale netwerk WECF. Het project was een onderdeel van het project EC DEAR ClimAct/Spark a Change, dat op 30 juni 2024 is beëindigd.
Het doel van dit project is om jongeren van het MBO en HBO scholen te motiveren om te discussiëren over het gebruik, de aanwezigheid en risico’s van pesticiden in hun omgeving. Als basis voor discussies zijn vijf korte filmpje gemaakt. Voor de leerkrachten is voor extra informatie een lesbrief gemaakt.
Hier zijn de filmpjes met de volgende thema´s te vinden op YouTube.
1. “Pesticiden en lelieteelt”. Omwonenden van met bestrijdingsmiddelen behandeld lelieveld vertelt over hun ervaringen.
2. “Gezondheidrisico´s van pesticiden”. Een hoogleraar kindergeneeskunde legt uit wat de functie is van pesticiden en wat de risico’s zijn van blootstelling aan pesticiden voor het ongeboren kind.
3. “Effecten van pesticiden op tuinplanten. Een lid van PAN-NL spreekt over de aanwezigheid van residuen op tuinplanten en de effecten op insecten en geeft advies hoe giftige planten in tuinen te vermijden.
4. “Biologische landbouw”. Een biologische boer spreekt over de voordelen van biologische landbouw en over landbouw in vroegere tijden.
5. “Ja, lekker dan”. Een jonge vrouw krijgt van de ober een biologische Griekse salade aangeboden.
Er is geen reguliere boer gevonden die bereid is om te spreken over zijn ervaringen en zijn kijk op zijn manier van boeren.
Ook in het nieuwe schooljaar is het lesmateriaal voor gebruik beschikbaar.