PAN Europe en partner onthullen een wijdverspreide watervervuiling door het zeer persistent omzettingsproduct van PFAS-pesticiden, trichloorazijnzuur (TFA)
Een verkennend gezamenlijk onderzoek van 23 oppervlakte- en zes grondwatermonsters uit tien EU-landen, uitgevoerd door lid-organisaties van PAN Europe, o.a. door PAN-NL, heeft alarmerende gehalten van de weinig bekende en grotendeels ongereguleerde ‘forever chemical’ TFA (trifluorazijnzuur) aan het licht gebracht. Deze verontreiniging is niet gerelateerd aan industriële hotspots, is wijdverspreid met opmerkelijk hoge concentraties in landbouwgebieden.
TFA is een omzettingsproduct van PFAS-pesticiden, F-gassen en andere ‘forever chemicals’ (PFAS-chemicaliën). De gevonden concentraties in de watermonsters waren gemiddeld 1.180 nanogram per liter (ng/l). Dit is 70 keer hoger dan de gemiddelde concentratie van alle andere onderzochte PFAS samen (17,5 ng/l), inclusief bekende “hot-spot” PFAS. In 23 van de 29 oppervlakte- en grondwatermonsters (79%) overschreden de TFA-concentraties de voorgestelde grenswaarde van 500 ng/l voor ‘PFAS totaal’ van de EU-drinkwaterrichtlijn. Geen van de andere geanalyseerde PFAS-chemicaliën overschreden hun overeenkomstige grenswaarden.
In de Drentsche Aa hoge TFA concentratie
In het oppervlaktewater van de Drentsche Aa, een stroomgebied dat niet door water van buitenaf wordt beïnvloed, maar voornamelijk door de landbouw, is een hoge concentratie TFA aangetroffen. Van de 23 onderzochte Europese oppervlaktewatermonsters staat de Drentscha As op de zesde plaats als het meest met TFA belaste water.
Het Duitse Federale Bureau voor Chemische Stoffen heeft onlangs het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) op de hoogte gebracht van haar voornemen om voor te stellen TFA te koppelen aan reproductietoxiciteit.
“De omvang van de ontdekte TFA-verontreiniging vereist snelle en beslissende actie, waaronder (i) een snel verbod op PFAS-pesticiden, (ii) de implementatie van de algemene beperking van PFAS onder de REACH chemicaliën Verordening, (iii) de classificatie van TFA als een “prioritaire stof” onder de Kaderrichtlijn Water, en (iv) monitoring verplichtingen en limieten voor TFA”, eisen PAN Europe en PAN-NL.
Download het Nederlandstalig rapport “TFA in Water, Vuile PFAS-Erfenis onder de Radar“,
het PERSBERICHT
en
het Engelstalig rapport