Na 8 jaren Ambities van de Tuinbranche Nederland zijn tuinplanten nog steeds met cocktails en verboden pesticiden besmet, die voor insecten dodelijk zijn.
Zoals in alle voorafgaande onderzoeken van PAN-NL van sierteelt producten, zijn ook in 2024 weer veel en ook verboden pesticiden gevonden: van de 14 onderzochte tuinplanten zijn 40 verschillende bestrijdingsmiddelen, inclusief 6 omzettingsproducten
aangetroffen en in 3 planten verboden middelen. In de lavendula van Welkoop en Intratuin de verboden pesticiden imidacloprid en hexazinone; daarnaast in de dianthus (anjer) van Intratuin het verboden middel indoxacarb.
In de 14 onderzochte 14 tuinplanten Van de aangetroffen stoffen heeft 47,5% een insecticide werking, 50% een fungicide werking en 2,5% een herbicide werking.
In deze steekproef zijn 79% van de onderzochte planten met 1 tot 8 verschillende insecticiden, inclusief metabolieten besmet. Insecticiden hebben het doel om insecten te doden. In totaal zijn in de 14 tuinplanten 13 verschillende insecticiden, inclusief omzettingsproducten, gevonden. In 50% van de monsters is flonicamid, een insecticide tegen zuigende insecten zoals bladluizen, trips en witte vlieg gevonden. Het middel verspreidt zich door de hele plant en is giftig voor vele niet-doel insecten. In 21% van de monsters het zeer giftige flupyradifurone aangetroffen. Dit middel verspreidt zich door de hele plant en is voor alle insecten giftig.
In totaal zijn van de 40 gevonden stoffen 27 (67,5%) geclassificeerd als insecticide, als KvV of als een HHP. Dit betekent, dat twee derde van de gevonden stoffen gevaarlijk zijn voor mens en /of natuur (insecten).
De in Nederland geteelde lavendel van Praxis spant de kroon met 20 verschillende stoffen.
PAN-NL concludeert dat de gangbare tuinsector tuinplanten produceert die voor insecten een bedreiging zijn en daarmee mede verantwoordelijk is voor de teruggang van insecten.
PAN-NL adviseert met klem de consument en gemeenten om op het balkon, in tuinen en openbaar groen alleen planten te planten die zonder bestrijdingsmiddelen zijn geteeld.
Download het onderzoeksrapport “Na 8 jaren Ambities van de Tuinbranche nog steeds dodelijke cocktails en verboden pesticiden”
en
het Persbericht.