Vanwege opvallende wintersterfte van bijenvolken in de winter van 2022-2023 (Bee Foundation) werd een beperkt aantal monsters genomen uit dode volken van honing, raten zonder en met honing en dode bijen. Alle monsters zijn afkomstig uit gebieden zonder intensieve landbouw en met overwegend grasland. In de 6 onderzochte monsters werden 35 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden, waaronder 14 insecticiden, 9 herbiciden en 12 fungiciden; gemiddeld 13 verschillende bestrijdingsmiddelen. Er bestaan geen modellen die de toxiciteit van mengsels van bestrijdingsmiddelen voor bijen kunnen voorspellen. Het onderzoek werd in opdracht van de Bee Foundation uitgevoerd door Buijs Agro-Services.
Download het onderzoeksrapport “Pesticiden onderzoek in gestorven bijen, raten en honing“.
Meerjarig bijen onderzoek van Naturalis
In eerder gepubliceerd Nederlands onderzoek (Naturalis, 2018) werden slechts zeer weinig bestrijdingsmiddelen gevonden in honing van 250 imkers. Ze concludeerden dat bestrijdingsmiddelen geen rol van betekenis konden spelen voor de wintersterfte. In de steekproef van 6 monsters van Bee Foundation zijn 43 maal meer bestrijdingsmiddelen per monster aangetroffen, dan in het grootschalige onderzoek van Naturalis. Daarvoor kunnen diverse reden zijn, waaronder het feit dat de monsters uit de steekproef van Bee Foundation werden aangeleverd door imkers met serieuze problemen met wintersterfte. Als dat inderdaad een rol speelde bij het grote aantal gevonden bestrijdingsmiddelen zou het erop wijzen dat de gevonden middelen wel degelijk gecorreleerd zijn met wintersterfte. Er zijn echter nog meer verschillen van de steekproef van Bee Foundation met het onderzoek van Naturalis. Onder andere, in het onderzoek van Naturalis werd de aanwezigheid van slechts 110 stoffen getoetst, die overwegend insecticiden waren. In het onderzoek van Bee Foundation werden de monsters op 707 middelen getoetst.
Croplife en het meerjarig onderzoek van Naturalis (Nefyto bulletin 2014, pagina 4)
Onderdeel van het Actieprogramma Bijengezondheid (geïnitieerd door het ministerie van EZ) is een vierjarig onder- zoek naar de honingbij, dat loopt van 2014 tot 2018. Vermoed wordt dat bepaalde factoren bijdragen aan wintersterfte van de honingbij. Het onderzoek moet duidelijkheid verschaffen over hoe waarschijnlijk het is dat deze factoren bijdragen aan wintersterfte. En in hoeverre er interactie is tussen de verschillende factoren.
Het onderzoek wordt voor 51 procent gefinancierd door de overheid en voor 49 procent door de gewasbeschermings- middelenindustrie.