GEZOCHT: Creatieve studenten/ kunstenaars/ studenten verenigingen
PAN-NL
Pesticide Action Network Nederland (PAN-NL) is een maatschappelijke organisatie die opkomt voor een duurzame wereld zonder giftige bestrijdingsmiddelen. Pan-NL is een jonge organisatie en werkt voornamelijk met deskundige vrijwilligers. Onze invloed is groot en we zijn gekozen tot nr. 15 in de Duurzame Top 100.
We voeren rechtszaken tegen het slechte goedkeuringsbeleid van giftige pesticiden en pleiten bij de overheid voor een landbouw die met de natuur en niet tegen de natuur werkt. PAN-NL doet onderzoek naar resten van pesticiden op tuinplanten, snijbloemen, bloembollen, groente en fruit. Wij voeren alleen of gezamenlijk met nationale en Europese organisaties acties tegen de meest giftige pesticiden.
PUBLIEKSVOORLICHTING
Er is bij Nederlanders nog te weinig bekend over de gevaren van pesticiden. We ademen ze in, we krijgen ze binnen via drinkwater en voedsel. Waar we ook meten, overal worden deze giftige stoffen gevonden, zelfs in natuurgebieden. En de gevolgen en schade van de mix aan bestrijdingsmiddelen die we binnenkrijgen is nooit onderzocht. Het gemene is, dat we er zelden direct ziek van worden, maar dat de effecten pas jaren later zichtbaar worden. Om consumenten voor te lichten zijn we een publieksvoorlichtingscampagne gestart via social media. Hier bereiken we voornamelijk ouderen vanaf 30 jaar. Met name jongeren tot 30 jaar weten nog weinig over pesticiden. Wat de effecten zijn op insecten, de biodiversiteit en het milieu, wat de effecten zijn op gezondheid en wat je er aan kunt doen. Juist voor jongeren is het belangrijk dit te weten. Door te kiezen voor biologisch bijvoorbeeld kun je voorkomen dat je veel gifstoffen binnenkrijgt. En je beschermt de natuur, water en lucht tegen de vervuiling met pesticiden.
GEZOCHT
We zijn op zoek naar creatieve studenten (communicatie, journalistiek, multimedia design, studenten kunstacademie, theater, media), kunstenaars, jonge wetenschappers, duurzame studentenverenigingen om samen een mooie campagne te bedenken. En het leuke is dat we niet alleen ideeën verzamelen, maar dat er voor beste campagne-ideeën ook budget is om het verder uit te werken. Meld je aan via de mail.
Je kunt je ook aanmelden voor de jongeren Denktank. Je wordt dan uitgenodigd voor een brainstorm en als we een vraag hebben waar we onze denktank voor nodig hebben. En je kunt je als groepje studenten (bijv. vanuit een opleiding voor een opdracht) aanmelden om als groepje zelfstandig een plan te bedenken.
UITDAGING
De uitdaging wordt om zo samen verschillende ideeen te bedenken voor een publieksvoorlichtingscampagne gericht op jongeren. Waarbij we zoveel mogelijk jongeren bereiken, hen laten weten wat de gevaren zijn van bestrijdingsmiddelen voor de biodiversiteit, insectensterfte, gezondheid etc. Eventueel kunnen we hen ook wijzen op de alternatieven of in actie laten komen.
Een campagne dus waarbij we veel jongeren bereiken, voorlichten en liefst in actie brengen. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn insectensterfte, pesticiden op groenten en fruit, watervervuiling, effecten op gezondheid, gevaren voor de natuur en biodiversiteit, risico´s voor omwonenden en boeren, de link met Parkinson, kanker.
Laat even weten als je meedoet. Je mag samen met andere studenten brainstormen, een campagne bedenken en insturen. Zet het campagneplan in 1 tot 4 A4tjes op papier en bedenk (of maak een concept) van een middel dat daarbij hoort. Zoals een filmpje, een actie, een tv spot, een social media post, een evenement, tiktok filmpje of een flyer etc. Je mag je ook opgeven voor een grote brainstorm waar we verschillende studenten voor uitnodigen.
ONDERSTEUNING
Je mag gebruik maken van docenten op school, een communicatiebureau in de buurt, je ouders of familieleden die meedenken. Indien nodig staat er een ervaren communicatie campaigner tot je beschikking voor vragen of hulp. Wil je meer over bepaalde aspecten van pesticiden weten, dan kun je PAN-NL vragen.
DE BESTE IDEEEN
Uiteindelijk zal een jury van enkele bekende duurzame Nederlanders en het bestuur van Pan-NL kiezen voor de beste campagneplannen. Voor de beste plannen hebben we €3000,= (bijv 3 x €1000,=) beschikbaar om ook (een deel) van de campagne uit te voeren. Daarnaast zullen we zoveel mogelijk goede onderdelen van de plannen gebruiken in onze campagnes en acties.
DOE MEE
Doe mee en deel je creatieve ideeën met een goed doel! Door mee te doen zul je ervaring opdoen op het gebied van campagne voeren / publieksvoorlichting. En als jouw idee in de top 3 komt zul je ook een (deel) van wat jij hebt bedacht terugzien in een landelijke campagne. Misschien wel op tv of in een magazine. Meld je aan via de mail.
Stuur je campagneplan voor 31 maart 2024 op (liefst maximaal 4 A4) of meld je voor 15 maart aan voor de brainstorm met verschillende studenten uit verschillende disciplines.
Dit project “Pesticide campaign for and by young people” is mede tot stand gekomen door de support van WECF.