Een consortium van zes NGO’s – PAN Europe, ClientEarth (EU), Générations Futures (Frankrijk), GLOBAL 2000 (Oostenrijk), PAN Germany en PAN-Nederland – is officieel een juridische uitdaging gestart tegen het recente besluit van de Europese Commissie om glyfosaat opnieuw goed te keuren.
Na het uitvoeren van een gedetailleerd onderzoek naar het hergoedkeuringsproces van glyfosaat en het identificeren van verschillende ernstige tekortkomingen, hebben de NGO’s een verzoek tot interne herziening (Request for internal Review) ingediend bij de Commissie, waarmee de eerste stap in deze juridische strijd is gezet.
Lees het Persbericht met de juridische argumenten waarom de Commissie glyfosaat, het meest omstreden onkruidverdelgingsmiddel, onterecht een goedkeuring heeft verleend.
Achtergrondinformatie:
In het najaar van 2023 stelde de Europese Commissie voor om glyfosaat opnieuw goed te keuren voor 10 jaar. Na 2 stemrondes onder de lidstaten slaagde de Commissie er niet in een gekwalificeerde meerderheid te behalen. Bij de tweede stemming steunde slechts 42% van de EU dit voorstel, maar de Commissie besloot toch door te gaan en de hergoedkeuring van glyfosaat op te leggen.
Dankzij een hervorming van de toegang tot de rechter in 2021 hebben NGO’s en individuen nu de mogelijkheid om de meeste EU-besluiten die in strijd zijn met de milieuwetgeving, aan te vechten bij het Europese Hof. De NGO’s hebben de Commissie een ‘Verzoek tot Interne Herziening’ gestuurd, waarin ze de Commissie vragen om de verordening over de hergoedkeuring van glyfosaat in te trekken. De Commissie heeft dan 22 weken de tijd om te antwoorden. Als de NGO’s van mening zijn dat het antwoord van de Commissie de wetsovertredingen nog steeds niet oplost, kunnen ze het antwoord aanvechten bij het Hof van Justitie van de Europese Unie.
De ingediende Request for internal Review is onder nummer 89 van het register van de Europese Commissie inzichtelijk.