PAN Europe heeft 2 nieuwe rechtszaken aangespannen bij het Gerechtshof van de EU.
Het doel is om de foute implementatie van de EU pesticide wetgeving te herstellen. PAN Europe vecht de nieuwe verordening over formuleringshulpstoffen (co-formulants) aan, wat een lege wetgeving is zonder een verplichting voor pesticide producenten om gegevens over de toxiciteit te verstrekken.
Formuleringshulpstoffen zijn ingrediënten van bestrijdingsmiddelen die de toxiciteit van de werkzame stof verhogen.Formuleringshulpstoffen zijn vaak van benzine afgeleide, zeer vluchtige oplosmiddelen waaraan boeren in hoge mate worden blootgesteld. Als de industrie niet verplicht wordt om toxiciteitsgegevens te verstrekken, kunnen deze chemicaliën niet goed worden geëvalueerd. Mengsels van kankerverwekkende of reprotoxische stoffen blijven ongetest op hun potentieel verwoestende effecten op boeren, hun gezinnen en plattelandsbewoners.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) gaf in een recent rapport toe dat de Europese Commissie voor meer dan de helft van de formuleringshulpstoffen geen informatie heeft over hun toxiciteit. PAN Europe pleit voor een strikte bescherming van de gezondheid en het milieu, met hetzelfde veiligheidsniveau voor formuleringshulpstoffen als voor werkzame stoffen.
De tweede zaak betreft de hergoedkeuring van abamectine. Het gebruik van dit zeer giftige insecticide is beperkt tot kassen, onder het voorwendsel dat het gesloten systemen zijn. PAN Europe stelde vast dat de Commissie en de lidstaten zich er terdege van bewust zijn dat pesticiden uit kassen lekken en een risico vormen voor de gezondheid en het milieu.
Hans Muilerman, senior chemicals officer bij PAN Europe, zei: “Abamectine is een zeer giftig insecticide. De Europese Commissie heeft het opnieuw goedgekeurd voor gebruik in kassen. De EU wetgeving schrijft voor dat kassen gesloten systemen moeten zijn die de uitstoot van pesticiden in het milieu voorkomen. Maar de Commissie en de lidstaten weten heel goed dat de huidige kassen niet gesloten zijn en pesticiden in het milieu lekken. Het is een truc die ze gebruiken om zeer giftige pesticiden op de markt te houden, met weinig of geen controle.”
Abamectine, maar ook o.a. cypermethrin en esfenvaleraat overschrijden al jaren de geldende milieukwaliteitsnormen van de Kaderrichtlijn Water (KRW); vooral in de buurt van kassen.
Maart 2023 verzoeken PAN-NL en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) de toelating van gewasbeschermingsmiddelen die de drie gevaarlijke insecticiden cypermethrin, abamectine en esfenvaleraat bevatten, te beëindigen.
PAN Europe publiceerde onlangs een rapport over de vervuiling van het milieu rond kassen door pesticiden. Concentraties van pesticiden in oppervlaktewater naast kassen overschreden tot 18 keer de EU waterkwaliteitsnorm, waarbij een regenwatermonster uit Nederland tot 35 pesticiden tegelijk bevatte.