Zijn al die prachtige sierplanten in tuincentra wel goed voor de biodiversiteit?
De helft van de Nederlandse tuinen, een oppervlakte zo groot als vijf keer de Hoge Veluwe, ligt vol tegels, kunstgras of beton. En dat is een ramp voor de biodiversiteit èn voor de mens. Want zonder insecten die ons voedsel bestuiven, zitten wij straks zonder groenten, noten en fruit. Tegels eruit dus, en planten erin. Maar zijn al die prachtige sierplanten in tuincentra wel goed voor de biodiversiteit? Hoe richten we onze achtertuin in zodat de insecten weer floreren? Wat houdt ons tegen om onze tuinen ècht te vergroenen?
In de uitzending “Tuinen van de toekomst” 26 november 2023 besteedt HUMAN aandacht aan sierplanten voor de tuin en aan de teruggang van insecten.
In de documentaire vertelt fotograaf Marlonneke Willemsen over haar ervaringen met het voeren van bladetende dieren (insecten, slakken) met planten uit tuincentra. De diertjes gingen dood. Werden de dieren met niet-bespoten planten uit eigen tuin gevoerd, dan bleven ze leven.
Na de publicatie van metingen van bestrijdingsmiddelen in tuinplanten door PAN-NL (2021), werd het Marlonneke helemaal duidelijk dat resten van pesticiden op bespoten planten de oorzaak zijn van deze onnatuurlijke sterfte.
Om voor dit schokkende gegeven meer aandacht te generenen, voert Marlonneke Willemsen nu een fotografieproject uit, waarbij ze de problematiek van bestrijdingsmiddelen fotografisch zichtbaar wil maken.
In het eerste deel van het project is het effect van bij tuincentra gekochte planten op insecten en slakken fotografisch vastgelegd. In 9 van de 10 gevallen zijn de dieren die met deze planten gevoerd werden, gestorven.
Twee planten (Lavendel en Dahlia) van Intratuin zijn door PAN-NL (2023) op bestrijdingsmiddelen onderzocht.
Zie hier het effect van bespoten tuinplanten op vlinders, slakken, Europese treksprinkhaan, huiskrekel en de rups van het Zwarte weeskind,
en de bijdrage in Trouw van 4 december 2023 Chemievrije planten bij Intratuin, maar wel pas in 2030. ‘Mensen moeten beestjes op de planten weer normaal gaan vinden’