Europese Hof in Luxemburg: Toelating pesticiden door het Nederlandse Ctgb deugt niet.
Er moet rekening worden gehouden met alle recente wetenschap, ongeacht de bron.
De advocaat-generaal bij het Europese Hof stelt vast dat het Ctgb het voorzorgsbeginsel niet hanteert en niet beoogt een hoog beschermingsniveau voor mens en milieu te realiseren. In de conclusie van vandaag van advocaat-generaal L. Medina van het Europese Hof zegt de advocaat-generaal in drie zaken – op basis van prejudiciële vragen gesteld door een Nederlandse administratieve rechtbank (CBb) – dat het beleid van de Nederlandse pesticiden-autoriteit Ctgb niet deugt. “Met deze conclusie van de advocaat-generaal (A-G), wordt eindelijk vastgesteld wat wij al jaren roepen, namelijk dat de toelating niet deugt met onnodig veel gezondheidsschade en milieuschade tot gevolg”, aldus Margriet Mantingh van Pesticide Action Network Nederland.
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gebruikt bij haar besluitvorming tientallen jaren oude richtlijnen en negeert (onafhankelijke) wetenschappelijke studies die hormoonontregelende effecten aantonen.
Mr. Maarten Baneke, die PAN in de rechtszaken heeft bijgestaan, is erg blij met de uitkomst van vandaag en is van mening dat, indien de conclusie wordt gehandhaafd in de komende uitspraak van het Hof, dit zal betekenen dat een grote herziening van het Nederlandse Ctgb nodig is. Momenteel wordt onafhankelijke wetenschap door het Ctgb buiten beschouwing gelaten, worden verouderde richtlijnen gehanteerd (niet alleen voor bijen, ook voor insecten) en wordt er de andere kant op gekeken bij het monitoren van data en opkomende ziekten bij mensen die verband houden met pesticiden, zoals Parkinson.
Download het Persbericht: Toelating pesticiden door het Nederlandse Ctgb deugt niet.”
en de Zaak C-308-22 – sulfoxaflor – conclusie AG – SEP 23
en Gevoegde zaken C-309-22 en C-310-22 – difenoconazool fludioxonil – conclusie AG – SEP 23