Tuinsector heeft de weg naar duurzaamheid nog steeds niet gevonden
Vlinderstruiken besmet met fipronil door gebruik van drainwater
PAN-NL heeft eind juni 2023 in een steekproef vijftien tuinplanten uit een drietal tuincentra (GroenRijk, Welkoop en Intratuin) onderzocht op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen. Het onderzoek heeft zich gericht op planten die voor insecten van nature aantrekkelijk zijn. In de 15 monsters zijn 36 verschillende bestrijdingsmiddelen, inclusief 9 omzettingsproducten aangetroffen. Van de aangetroffen stoffen heeft 36% een insecticide werking en 64% een fungicide werking.
In 2023 zijn in de onderzochte planten gemiddeld 6,0 verschillende stoffen gevonden met een gemiddeld gehalte van 8,1 milligram per kilogram vers gewicht (mg/kg). Meer dan de helft (58%) van de 36 gevonden stoffen zijn gevaarlijk voor mens en/of milieu. In de 15 onderzochte planten zijn 3 stoffen gevonden die voor de teelt van de betreffende planten geen toelating hebben en 5 KvV.
De Europese Lidstaten dienen KvV te vervangen door minder giftige alternatieven. In Nederland beslist het Ctgb over de toelatingen van werkzame stoffen en dus ook over KvV.
De uit Belgiƫ afkomstige vlinderstruiken waren met het verboden en zeer giftige insecticide fipronil vervuild. Onderzoek toonde dat drainwater dat voor de vlinderstruiken was gebruikt, fipronil bevat.
Dat het ook anders kan toont de Campanula van Intratuin. In deze plant zijn geen residuen met gehalten hoger dan 0.010 mg/kg gevonden. Sinds 2021 heeft PAN-NL in totaal 69 regulier geteelde tuinplanten en bloembollen onderzocht; deze Campanula is het eerste monster waarin geen residuen zijn gevonden; het kan dus wel!
PAN-NL pleit voor wettelijke normen voor een maximaal toelaatbaar gehalte en aantal residuen voor sierteelt producten en adviseert consument en gemeenten geen gangbare tuin- en perkplanten, bloembollen of snijbloemen te kopen.
Download het onderzoeksrapport “Pesticiden en tuinplanten – Het moet en kan anders”.
en het Persbericht