De prijs van bestrijdingsmiddelen: omwonenden voelen zich een proefkonijn
Bestrijdingsmiddelen zijn overal. In de lucht, in de bodem, op onze groenten en fruit. Mensen die naast een akker wonen maken zich grote zorgen over hoe de middelen zich verzamelen in hun huis én in hun lichaam. “Soms druipen de bestrijdingsmiddelen van de ramen.”
In Nederland worden jaarlijks miljoenen kilo’s aan chemische stoffen voor bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (ctgb) test aan de hand van Europese eisen of een nieuw middel veilig genoeg is om op de markt te brengen.
Of deze eisen strikt genoeg zijn, blijft de vraag, volgens Pesticide Action Network (PAN), een internationale organisatie die zich inzet om het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen terug te dringen. “Er is in de toelating van de middelen ontzettend weinig aandacht voor omwonenden”, zegt Hans Muilerman, coördinator chemicaliën van de actiegroep. “In Nederland is er een ijzeren driehoek: je hebt als eerste de VVD en het CDA, daarnaast de agrarische industrie en het Ministerie van Landbouw. Die drie vormen samen het beleid en maken het onmogelijk om verandering te realiseren.”
Lees het hele verhaal in Pointer – KRO-NCRV