PAN-NL pleit voor regelgeving voor resten van bestrijdingsmiddelen op tuinplanten en snijbloemen
Het ontbreken van regelgeving voor resten van bestrijdingsmiddelen op tuinplanten en snijbloemen wreekt zich. Werknemers, bloemisten en consumenten kunnen aan hoge dosis pesticiden worden blootgesteld en de achteruitgang van insecten zal zich voortzetten.
In een brief aan Minister Adema van LNV en de de vaste commissie voor LNV pleit PAN Nederland voor wettelijk residu limieten voor tuinplanten en snijbloemen.
Uit onderzoek van PAN-NL blijkt dat rozen en gemengde boeketten te vervuild zijn met voor de gezondheid en biodiversiteit gevaarlijke bestrijdingsmiddelen, om ze op de markt te brengen. Gemiddeld bevatten gemengde boeketten 25 verschillende residuen en rozen gemiddeld 17. Deze extreme vorm van vervuiling wordt bevestigd door voorgaande onderzoeken naar sierteelt producten.
Nota bene: een derde van de gevonden werkzame stoffen is wegens te grote risico ́s voor de gezondheid en/of milieu als gewasbeschermingsmiddel in de EU verboden. Deze in de EU verboden middelen worden door de chemische industrie zoals Bayer, BASF of Syngenta geproduceerd en komen met een U-bocht via export en import weer bij ons terecht.
Ons onderzoek naar residuen in tuinplanten toont eveneens een bedroevend beeld. Gemiddeld zijn de tuinplanten met 10,7 verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen besmet. Een deel van de gevonden residuen zijn als zeer giftig voor insecten geclassificeerd en zijn en zeer schadelijk voor de biodiversiteit.
Download de brief `Wettelijke normen voor residuen van bestrijdingsmiddelen in snijbloemen en sierplanten´
Download het antwoord van de Tweede Kamer, Staten Generaal