Belangenorganisaties bepalen in Nederland het bestrijdingsmiddelenbeleid
Analyse Jaarplan 2021 van Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030
De niet-gouvernementele organisaties PAN-NL, foodwatch en Meten=Weten concluderen dat het bestrijdingsmiddelenbeleid van het ministerie LNV niet aan de eisen en doelstellingen van Europa (Europese richtlijn 2009/128) voldoet. De drie organisaties stellen, dat het Jaarplan 2021 tot geen of slechts een minimale reductie van het gebruik van bestrijdingsmiddelen leidt. De nationale strategie voor het bestrijdingsmiddelenbeleid staat zeer sterk onder invloed van belangenorganisaties zoals LTO Nederland en Nefyto. Dit zijn de conclusies naar aanleiding van analyse van interne documenten van het ministerie van LNV over het tot stand komen van het Jaarplan 2021, die PAN-NL via een Wob-verzoek heeft verkregen.
Jaarplan 2021 niet in lijn met Europese Richtlijn
Het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030 (UP) is tot stand gekomen door de inbreng van 14 partijen. Deze veertien partijen hebben zich gecommitteerd aan een gedeelde verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van het Jaarplan 2021 om het UP te realiseren.
PAN-NL, foodwatch en Meten=Weten zijn van mening dat het jaarplan 2021 veel aspecten bevat die niet in lijn zijn met de Europese Richtlijn duurzaam gebruik pesticiden 2009/128/EG , noch met de toekomstvisie van de EU. Daarom heeft PAN-NL in een Wob verzoek het ministerie van LNV de toezending van alle documenten met betrekking tot de totstandkoming en uitvoering van het Jaarplan 2021 gevraagd.
Op basis van de ontvangen Wob-documenten van het Jaarplan 2021 trekken de drie niet-gouvernementele organisaties de volgende bevindingen en conclusies.
Download het RAPPORT DE TOTSTANDKOMING EN UITVOERING VAN HET NATIONAAL JAARPLAN 2021
“Het is niet de bedoeling reductiedoelen op te nemen”
FEITEN en CONCLUSIES op basis van WOB DOCUMENTEN
en het PERSBERICHT
en het artikel in Trouw “Lobby blokkeert duurzaam gebruik pesticides, zeggen milieuorganisaties“, 6 december 2022
Download de brief aan de minister en de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
en de reactie van de Tweede Kamer.