Chemische bedrijven mogen nog steeds zeer gevaarlijke pesticiden blijven produceren en exporteren, ondanks het feit dat ze verboden zijn op EU-velden, zoals de bijendodende neonicotinoïden of de dodelijke onkruidverdelger paraquat dat kankerverwekkend is en andere ziektes zoals Alzheimer en Parkinson (mede) veroorzaakt.
In 2020 beloofde de EU-Commissie deze praktijk tegen 2023 te verbieden in het kader van haar Chemicals Strategy for Sustainability. Deze stap werd nadrukkelijk toegejuicht door de Europese Raad in maart 2021. Maar in het werkprogramma van de Commissie voor volgend jaar, dat op 18 oktober 2022 is goedgekeurd, wordt hier niets over gezegd. De implementatie van het exportverbod lijkt het zoveelste slachtoffer van de druk van bedrijfslobby groepen om deze hoognodige milieuactie van tafel te krijgen, waarbij de oorlog in Oekraïne als voorwendsel wordt gebruikt.
In een gezamenlijk brief vragen PAN-NL, Caring Doctors, foodwatch, Insecten in Nood, Meten=Weten, Parkinson-Vereniging, Tegengif, Velt en WECF de Minister van Buitenlandse zaken de heer Hoekstra en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, mevrouw L. Schreinemacher, zo spoedig mogelijk contact op te nemen met Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, met het verzoek aan de Commissie om haar belofte na te komen om de export van verboden pesticiden en chemicaliën in 2023 te verbieden en het thema weer in haar werkprogramma op te nemen.
Download de brief aan de Ministers betreffende exportverbod van verboden pesticiden en chemicaliën.