De 12 meest giftige pesticiden.
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) laat regelmatig pesticiden voor de land- en tuinbouw toe, die door de Europese Commissie officieel als zeer gevaarlijke pesticiden, oftewel als Kandidaten voor Vervanging (KvV of Candidates for Substitution – CfS) zijn geclassificeerd.
In Nederland zijn zelfs nog 36 KvV toegelaten en zijn te vinden in honderden producten.
PAN NL is van mening dat het Ctgb hiermee onverantwoord en tegen de wettelijke eisen handelt.
Deze groep van pesticiden, waarvan in de EU nog 54 zijn toegelaten, houden verband met een verhoogd risico op kanker, geboorteafwijkingen, hartaandoeningen en andere ernstige aandoeningen. De meeste zijn zelfs bij zeer lage doses al een bedreiging voor de gezondheid en/of de biodiversiteit. Voor pesticiden die bijvoorbeeld een hormoon-verstorende werking hebben, zijn geen veilige normen vast te stellen. De meeste KvK zijn zeer persistent en blijven daarmee lang in het milieu of mogelijk in ons lichaam.
Zoals de naam van deze groep pesticiden aangeeft, is het de bedoeling dat deze pesticiden van de markt gehaald worden. Deze uitfasering is in de EU sinds 2011 wettelijk vastgelegd en geldt voor alle Europese lidstaten.
Om meer inzicht in de negatieve eigenschappen en risico´s van de KvK te krijgen, heeft PAN Europe een GEVARENSCREENING van de 54 Kandidaten voor Vervanging die in de EU nog op de markt zijn, uitgevoerd.
Uit deze lijst hebben wij de 12 meest giftige pesticiden geselecteerd, die in Nederland nog een toelating hebben en zeer regelmatig in groente en fruit, en in tuinplanten gevonden worden. Hun aanwezigheid in voedsel is de afgelopen tien jaar echter dramatisch toegenomen, zoals blijkt uit een door PAN eerder gepubliceerd rapport.
Lees meer over de campagne over de “Ban toxic 12”.
Download de GEVARENSCREENING van de 12 meest giftige pesticiden die in Nederland o.a. voor het telen van ons voedsel toegepast worden.
Download de GEVARENSCREENING van de 54 KvV die in de EU nog op de markt zjn.