Ook na de publieke consultatie geen kwantitatieve reductiedoelstellingen voor het gebruik van pesticiden
De Europese richtlijn 2009/128/EG verplicht de lidstaten elke vijf jaar een nationaal actieplan voor het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (NAP) met o.a. kwantitatieve doelstellingen op te stellen. Het Nederlands beleid voor gewasbescherming in de landbouw voor de periode 2020 – 2030 is grotendeels vastgelegd in het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030, waarop het concept NAP van 2021 is gebaseerd.
Van 25 november 2021 tot en met 7 januari 2022 kon er in publieke consultatie gereageerd worden op het concept NAP en suggesties voor verbeteringen ingediend worden. Bij de overheid zijn er 12 reacties binnengekomen, waaronder de gezamenlijke reactie van PAN-NL en 10 ngo’s, van LTO, Agrifirm, Nefyto, BO Akkerbouw, Provincie Noord-Brabant, N&M (samen met 4 andere organisaties) en M=W
Wat is het resultaat van de consultatie?
• PAN NL is van mening dat de resultaten van de consultatie zo goed als nihil zijn.
• De overheid heeft de aanpak om alleen `beleidsneutrale opmerkingen en zienswijzen´ in de geactualiseerde NAP op te nemen, consequent toegepast.
• Ook na 10 jaar voldoet Nederland met de geactualiseerd NAP nog steeds niet aan de Europese richtlijn 128/2009
• Nog steeds zijn er geen kwantitatieve pesticiden reductie doelstellingen opgesteld.
• Het actieplan is vrijblijvend, schuift beslissingen en de uitwerking van plannen op de lange baan.
Download de reactie van PAN Nederland op het geactualiseerde Actieplan 2022-2025
Download het geactualiseerde-nationaal-actieplan duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen 2022 t/m 2025. In het actieplan heeft PAN-NL tekstdelen rood gemarkeerd, die n.a.v. de consultatie toegevoegd of aangepast zijn.