PAN-NL heeft 12 boeketten (3 tulpen, 5 rozen en 4 gemengde boeketten) op bestrijdingsmiddelen onderzocht. De conclusie is, dat rozen en gemengde boeketten met hoge aantallen en concentraties bestrijdingsmiddelen te vervuild zijn om ze met een gerust hart te kopen. Gemiddeld bevatten gemengde boeketten 25 verschillende gifstoffen; rozen gemiddeld 17. Daarbij is een derde van de gevonden bestrijdingsmiddelen wegens te grote risico ́s voor de gezondheid en/of milieu in de EU verboden. Toch komen ze met een U-bocht via export en import weer op ons bord. Twee derde van de gevonden stoffen zijn voor de gezondheid van de bloementelers, bloemenverkopers en/of de biodiversiteit gevaarlijk. De effecten van de gevonden cocktails op de gezondheid en biodiversiteit zijn onbekend.
PAN-NL adviseert de consument om voor Valentijnsdag of voor andere gelegenheden biologisch gekweekte snijbloemen, bollen of sierplanten of een alternatief cadeau te kopen.
PAN-NL eist van de overheid wettelijke normen voor residuen van bestrijdingsmiddelen in snijbloemen en planten vast te leggen, onder andere een nultolerantie voor residuen van bestrijdingsmiddelen die in de EU verboden zijn.
In een brief vraagt PAN-NL Minister Staghouwer van LNV om in het Europees Parlement en bij de EFSA te pleiten voor de vastlegging van maximale residu limieten voor werkzame stoffen (bestrijdingsmiddelen) bij commerciële snijbloemen en tuinplanten. Ook doet PAN Nederland in de brief een beroep op de minister om in het Europees Parlement te pleiten voor een directe stop van de export van in EU verboden bestrijdingsmiddelen naar niet-EU landen.
Een dergelijk verzoek is ook aan de European Commissioner for Health and Food Safety, Stella Kyriakides, en aan Executive Vice-President Frans Timmermans gedaan.
In het antwoord van de Europese Commissie (7 april 2022) is o.a. telezen: De commissie erkent het probleem van hoge pesticidegehalten in bloemen en sierplanten en de export van in de EU verboden pesticiden naar niet-EU landen. Het onderwerp stond opnieuw op de agenda van de vergadering van de commissie op 30-31 maart 2022, en heeft specifiek de aandacht van de lidstaten gevestigd op de brief van PAN Nederland. Tot dusver heeft geen enkele lidstaat de Commissie gevraagd wetgeving te ontwikkelen om de aanwezigheid van residuen van bestrijdingsmiddelen in snijbloemen te reguleren.
Download het rapport ´Verboden en gevaarlijke bestrijdingsmiddelen in snijbloemen´
en zie hier het Persbericht