Fungiciden uit de landbouw veroorzaken gevaarlijke azool-resistente schimmel
Het gebruik van antischimmelmiddelen in de landbouw is een oorzaak van oprukkende resistenties van de aspergillus fumigatus schimmel. Veel corona- en grieppatiënten op de IC lijken geïnfecteerd te raken met deze levensgevaarlijke schimmel.
In princiepe is er een antischimmelmiddel waarmee deze patienten behandeld kunnen worden. Helaas worden in de landbouw grootschalig antischimmelmiddelen toegepast die dezefde werkame stof (azolen) bevatten als het antischimmelmiddel dat in de geneeskunde wordt gebruikt. Hierdoor onstaan meer en meer azool-resistente aspergillus schimmels die bij een infectie niet behandeld kunnen worden.
Artsen luiden al jaren de noodklok over dodelijke schimmelinfectie. Zie hier https://eenvandaag.avrotros.nl/item/artsen-luiden-de-noodklok-over-dodelijke-schimmelinfectie/
De aspergillus fumigatus schimmel komt in de natuur voor, in de grond, vooral in organisch afval en in komposthopen.
In de bollenstreek van Westerveld in Drenthe heeft de vereniging Meten=Weten een monster van een afvalhoop met restanten van bolgewassen op bestrijdingsmiddelen laten onderzoeken. Er werden 37 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden, waarvan 18 fungiciden, waaronder 8 azolen.
Deze hoop met plantenafval, bestrijdingsmiddelen en waarschijnlijk azool-resistente schimmels is intussen op een akker verspreid.
Voor meer informatie lees dit bericht. https://mailchi.mp/de733c80da13/giftige-compostbulten-en-opinie-in-dagblad-van-het-noorden?e=3df462803f
Woensdag 9 december gaat De Kennis van Nu over het groeiend probleem van schimmelinfecties, om 22.15 uur bij de NTR op NPO 2.
Lees hier het persbericht: 9dec-Levensbedreigende-schimmel-ontdekt-bij-kwart-coronapatienten-op-IC